×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 78

Какво е виртуална памет

Виртуална памет е система, при която всичката физическа памет се контролира от операционна система. Когато една програма се нуждае от памет, то тя иска разрешение от операционната система. Операционната система от своя страна решава, какво физическо местоположение да постави за паметта в инчове.

Съществуват няколко основни предимства. Компютърните програмисти вече не се притесняват за това къде паметта се съхранява физически и дали компютъра на потребителя ще има достатъчно памет. Това от своя страна позволява на множество видове памет, да бъдат използвани. Така например, някои памети може да се съхранява във физическите RAM чипове, а друга памет на твърдия диск. Последното драстично увеличава количеството налична памет за програмите. В резултат операционната система ще използва активно физическата RAM памет, в момент, когато самата тя е много по-бърза от твърдите дискове. Когато размерът на RAM не е достатъчен, за да бъдат изпълнени всички текущи програми, това води до ситуация, в която компютърът прекарва повече време с RAM памет на диска и обратно.

Системата за виртуална памет включва защитена памет, но това невинаги е тъкмо така.

От своя страна защитената памет представлява всяка програма, която дава пространство на паметта да се използва и не е позволено да отиде извън този диапазон. Използване на защитен памет значително подобрява сигурността и надеждността на компютърна система.

Без защитена памет е възможно да настъпи „бъг“ в една програма. Последното може да доведе до друга програма и да се наложи да избяга от развалената памет с непредвидими резултати. Ако паметта на операционната система е повредена, то цялата компютърна система може да блокира и трябва да се рестартира. Понякога програмите умишлено променят паметта, използван от други програми. Това се прави от вируси и злонамерено създаден софтуер.

Защитената памет налага използването на програми за собствените райони от паметта. Ако операционната система открие, че една програма е опитала да промени паметта, която не принадлежи на този район, то програмата се прекратява. По този начин остава само програмата нарушител.

Памет със защитени системи почти винаги се включва във виртуалната памет.