×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 78

Управление на памет

Правилното управление на всяка една памет е от жизненоважно значение за дадена компютърна система и нейното функциониране. Съвременните операционни системи имат сложни за управление памети. Неспазването на изискванията за тях може да доведе до грешки, сред, които и бавно изпълнение, а в най-лошия случай вируси и увреден софтуер.

Почти всичко, което един компютърен програмист прави налага правилното управление на паметта. Дори съхраняването на номер в паметта изисква програмистът да уточни как паметта трябва да я съхранява.

Управление на бъгове при паметта - неправилното управление на паметта е честа причина за грешки. В аритметично препълване в резултат от изчисленията в редица по-големи от отпуснатите разрешителни памет са записани дадени стойности. Ако стойността е инструктирана да добави още една цифра нагоре към тях и тогава пространство може да се окаже недостатъчно. Това от своя страна може да доведе до нежелано действие, като промяна на броя на стойност.

Пробив в паметта се случва, когато една програма изисква памет на операционна система и никога не се връща. При програма с такъв бъг постепенно се налага все повече и повече памет, докато програмата не успее, да се справи с това.

За сегментиране говорим, когато дадена програма се опитва да даде достъп до паметта, че няма разрешение за достъп. Обикновено една програма ще бъде прекратена от операционната система.

Препълването на буфера означава, че дадена програма записва данни до края на разпределените му пространства и след това продължава да записва данни в паметта, което принадлежи към други програми. Това може да доведе до нестабилна работа на програмата, включително грешки за достъп до паметта, неправилни резултати, нарушаване на сигурността на системата. По този начин те остават в основата и са уязвими за софтуера.