×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 78

RAM памет за компютър

При използване на оперативна памет се обръща внимание на добавяне на по-лесни и бързи ъпгрейди за компютър. Към резултатите от него се добавят множество положителни такива. Така например, колкото по-голям е капацитета на RAM за вашият компютър, толкова и информацията ще е по-подготвена в оперативната памет и ще допринесе за ускоряване на работата. За добавяне на RAM самият процес, не е сложен.

На първо време определете колко RAM поддържа дънната платка на вашият компютър. За целта може да узнаете, какъв е моделът й, а това става удобно, чрез CPU-Z. Идва ред на проверка на самия сайт на производителя и конкретно колко RAM поддържа съответния модел.

Важен е и видът на RAM дънна платка. За актуални модели дънни платки се ползват DDR2, а като поддържащи са DDR3. За конкретни справки може да проучите в зависимост от модела на компютъра.

При купуване на RAM, такава от 2GB е подходяща, но в случаи, че използвате много игри или други тежки приложения, то обема й няма да е достатъчен и тогава се избира такава с обем от 4GB оперативна памет. Хубаво е да има комплекти от по две платки, за по-голяма производителност.

За самият монтаж на дънна платка може да се потърси сервизна услуга. В случаи, че компютъра на е в гаранционен срок, то може и сами да извършите монтажа. За целта се намират слотовете за RAM памет. В най-честите случаи те са 4, разположени успоредно един от друг и перпендикулярно на останалите слотове за видео картата.

Поставянето на платки става, като се натискат крачестата в двата края на дънната платка. Самата RAM платката се изравнява със слота и се натиска RAM платката от двата края. Чува се щракване при самото затваряне. Компютърът сам регистрира нова RAM. Това става, чрез My Computer > Properties, за което се изписва новата стойност от оперативна памет.