×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 78

Изборът на памет или USB флаш устройство

Как да изберем USB флаш устройство сред големия избор на пазара?! Това е един от често задаваните въпроси и за него подготвихме настоящата тема.

На пазара за технологии се предлагат всякакви мемори устройства. Изборът им не е съсредоточен в конкретен тип, а в многообразие от обикновени карти памет до всевъзможни дизайнерски колекции. Много от потребителите използват тях единствено за работа, докато за други те са и признак за показност, израз на стил и да подчертават индивидуалността. В резултат от високите изисквания цари голямото разнообразие от модели на USB устройство. Разбира се тук на първо място и от значение е функционалността, тя се смята и за определяща при този вид устройства, а външният вид е второто, което определя избора.

Сред важните характеристики на USB устройства флаш, остават твърдите дискове, за които скорост на запис/четене, обем за съхранение, време за достъп. През изминалите години този вид устройства прогресираха значително, а това наложи все по-големия обем на памет, заложен в същността им. Те преминаха от няколко мегабайта до популярните и най-разпространени 4GB, които се наложиха като стандартен минимум при всички USB флаш памети. Следвани от 8GB и 16GB устройства.

В избора на флаш устройства се обръща внимание и на слабите им страни. Недостатък може да се посочи ниската скорост на запис, а моделите, които са на нивата на четене са значително по-малко. Времето, както във всяко нещо на днешно време е от най-голямо значение, затова и скоростта, която поддържа дадена флаш памет е решаваща. Тя може да пести време. По-старите модели се характеризират с по-малка скорост на зареждане и прехвърляне на информацията. Характеристиките от този тип рядко са посочвани на опаковката на USB флаш устройство.

Поради факта, че всеки днес е по малко технократ, се провеждат различни тестове за изследване на различните устройства. За целта се използват различни програми, някои от тях създадени за опити с твърди дискове. Благодарение на тях могат да се изследват трите основни параметри – скорост за четене, запис, минимална, максимална и средна скорост, а също и графична диаграма, където може да се достигне скорост в даден момент. От скоростите за запис и четене, може да се получи информация как мамори устройството борави при линеен трансфер за запис на данни. Не по-малко внимание трябва да се обърне и на времето за достъп. От него се обуславят и обръщенията към малки файлове. Или казано по-ясен начин колкото по-малко е то, толкова по-добре. Тази функция е от значение за хора, които ползват флаш устройството за зареждане на друга операционна система.