×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 78

USB флаш устройство

Какво представлява USB флаш памет и какво устройство е; каква е неговата история ще представим в настоящата тема.

USB флаш устройство е преносима и енергонезависима памет. Тя се включва, чрез USB порта на компютъра и може да функционира като твърд диск. Като цяло USB устройствата са създадени, за да улесняват потребители в пренасяне на информация. Благодарение на малкият им размер те могат да се носят в джоб и да се активират, в който и да е съвременен компютър с USB порт.

USB флаш устройствата имат малък капацитет за съхранение и според преносимите твърди дискове. За сметка на тази подробност, физическият им размер е по-малък и може да се сравни с размера на ключодържател. Това ги прави много практични и удобни за носене по всяко време и на всяко място. Те са и изключително здрави устройства, защото нямат подвижни части. Като недостатък на флаш паметта може да се има в предвид, ограниченият брой от цикли и значително високата цена за гигабайт, според твърдите типове диск. Тези устройствата се срещнат и под множество наименования, сред които: thumb drives, pen drives, tokens, jump drives, key drives или USB drives.

По отношение на NAND Flash памет, архитектурата е представена през 1989 г от Toshiba. При нея достъпа до памет е блоков или казано по друг начин той е характерен за твърди дискове и при мемори карти. Обичайният размер на страници е 512, в байти е 2048. Към състава на всяка страница има по няколко байта, броят им е от 12 до 16. Последните се използват за прихванати грешки и за контролни суми. Във всеки един блок има по 32 страници с по 512 байт или 64 страници по 2048 байта. Друго характерно за NAND паметта е, че има базирано софтуерно управление от лоши блокове. За целта, един блок може да е достъпен, когато е регистриран в карта към съответствен логически и физически блок. Най-често физическите блокове са се използват за архивиране на основна и допълнителна таблица на карта към съответствията и за подмяна на повредени блокове. Тъкмо тази памет се ползва за USB Flash устройства.