×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 78

История на USB флаш памет

Миниатюрното и симпатично малко устройство наречено USB флаш памет бързо покори света. Те имат своите потребители и се предлагат в богато разнообразие, на атрактивни цени и се радват на компактност. Само няколко години бяха нужни на флаш памет, за да се превърнат в полезният и задължителен аксесоар за всеки от нас.

И все пак ако се върнем някоя и друга година назад, когато не флаш паметите, а твърдият диск беше онова, което ни спасяваше в ситуации, в които се налагаше да запишем и съхраним нещо на сигурно място. Освен това паметта на дискове от два гигабайта беше такъв голям обем, които ни се струваше, че никога няма да успеем да запълним. И най-интересното от цялата работа около тогавашните твърди дискове, заместени днес от флаш паметта е, че това миниатюрно устройство може да се помести в джоба ни с така огромният обем информация.

Началото на добра USB флаш памет беше сложено преди 8 години, а за първи нейни създатели се появиха IBM. Те пуснаха в продажба флаш памет първа за този период. Обемът на флаш паметта днес е бил ироничните 8MB, който на фона на някогашната дискета с обем и капацитет от 1.44MB е представлявала истинска революция. Тази революция се таяла в миниатюрност от самата памет и от огромния потенциал на развитие на технологиите, защото по онова време са и липсвали CD и DVD носители.

С годините до днес флаш паметта е претърпяла множество моменти, на бурно развитие, а през това време не веднъж е увеличавала и обема и цената си. Така днес добра USB флаш памет достига с обем от 4GB обем и това се смята за задължителен минимум.

Основните компоненти на едно USB флаш устройство представляват:

USB конектор, с помощта, на който то се свързва с компютъра;

USB Mass Storage контролер, който представлява USB хост контролер и сериен интерфейс за управление и връзка. По същността си той е сбор от RISK микро контролер и известно количество ROM и RAM памет.