×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 78

Какви са типове карта памет съществуват и как да ги изберем

Преди едно десетилетие се появяват първите карти памет. Те имат за цел да утвърдят стандарт за карти памет, който да се ползва системно в различни устройства. По този начин се появяват и така многообразните по размер, обем, форма, параметри карти памет.

С годините, стандарта става така популярен, че все повече технологични компании се включват към асоциацията на производителите на такива типове памет. По този начин, стъпка по стъпка се стига днес, след многото лутане и многобройни формати до карти памет, а те по свое му се превърнаха в най-използвана и платформа за запазване и съхранение на множество данни в портативни и различни устройства.

Към настоящия момент пазара прелива от всякакви карти памет, притежаващи различни характеристики. Техните създатели и производители търсят какви ли не методи, за да ги направят популярни и забележителни за потребителите.

Към стандартните памети се отнасят 3 основни типа и те са: мини, стандартни и микро известни още като TransFlash. С времето мини се пласират все по-рядко. Стандартни карти памет се ползват основно за видеокамери, фотоапарати и други обемни устройства, за мини и микро памет остава полето за изява в таблети, мобилни телефони и преносими конзоли. Карти памет със стандартни размери имат вградени USB-контакти, забрана за запис и Wi-Fi възможности. За кратко време се появяват и друг тип памети, които са с издължена форма и дават допълнителни функции, като Bluetooth, GPS, радио приемници, Ethernet. Те нямат масово представяне, поради специфичността си.

От гледна позиция на капаците на памет се делят на SDHC, SDSC и SDXC и всеки тип ползва разновидности от файловата система. Тук е и мястото да се спомене, че по-старите модели карти памет работят без проблем с  по-модерните устройства, които поддържат по-голям капацитет. За новите типове карти памет е известно, че не работят със стари четци, заради новите стандарти. Така се стига до избор на капацитет, който остава изцяло за потребителя, според нужната скорост.